Hoi bubo bubo
bedankt voor je uitleg, verder luister ik naar de kortegolf met de dx-one-pro en de ontvangen is de NRD 545.
Veder nog even trug te komen op de genoemde freq, en dat even vooral 2.628 khz ontvang ik contenu signaal op, of het nu dag of nacht is en als ik hem 0.5 khz er naast zet is het een stuk zwakker, heb jij daar een verklaring op ??
De andere freq 6.739 hoor ik niks meer op, zal denk ik wel met het weer te maken hebben gehad, vin namelijke dat het ontvangst de laaste dagen met deze temparaturen erg mooi zijn.
grt kees
Hallo Kees,
Voor ontvangst van o.a. de kortegolf heb je een heel mooie combinatie qua antenne en ontvanger.
Bij een telex signaal kun je het beste je NRD ontvanger instellen op de stand 'rtty'. Hierbij is het wel van belang dat je weet hoe je je ontvanger op een telex signaal moet afstemmen. Gebruik hierna de knop 'bandwidth' om een smaller filter in te schakelen. Om dit uit te proberen, kun je het beste even afstemmen op 147.3 kHz. Op deze frequentie zendt de Deutsche Wetter Dienst uit met haar zenders in Pinneberg iets ten noorde van Hamburg. Ze zenden uit in standaard telex met een snelheid van 50 baud. Dit station is in Nederland de hele dag door te ontvangen, hoewel de zender af en toe een kleine pauze neemt. De shift van dit telex signaal (zeg maar de breedte van het telexsignaal) is erg smal, dus je kunt hier mooi je filters van je NRD op uit proberen. Kies je een smal filter, dan heb je vrijwel foutloze ontvangst. Helaas is standaard telex een systeem zonder foutcorrectie, waardoor altijd fouten kunnen optreden.
Wanneer je niet precies op een telex signaal bent afgestemd, zit je telex signaal iets buiten de breedte van je toegepaste filter. Hierdoor mis je dus een stukje van dit telexsignaal en kan je dus een minder sterk signaal ontvangen.
Bij propagatie van radiosignalen beneden de 30 MHz speelt het normale weer alsmede koude feitelijk geen rol. Warmte en koude spelen wel een rol bij signalen boven de 30 MHz, waardoor bijvoorbeeld temperatuur inversies kunnen ontstaan, die dan soms in een bepaalde richting prachtige propagatie kan opleveren. Wel kan onweer je ontvangst soms storen.
Bij radiosignalen beneden de 30 MHz spelen de zon, het tijdstip van de dag, het jaargetijde en de zonnevlekkencyclus een grote rol. Op dit moment zitten we in het dal van de zonnevlekkencyclus, waardoor lage frequenties (zeg maar beneden 5 MHz) juist 'goede' ontvangst zouden moeten geven. Maar ja propagatie blijft iets grilligs en kan elke dag andere ontvangst condities opleveren.
Bubo bubo.